Öğr. Gör. Burcu TUNAKAN

2001-2002

Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doktora Özel Öğrencisi

“Türk Cumhuriyetleri ve Türk Toplulukları Folkloru I-II”

Prof. Dr. Dursun YILDIRIM

Verdiği Dersler:

Osmanlıca, Dünya Müzik Kültürleri, Türkiye’de Etnik Müzikler, Organoloji, Bitirme Projesi, Dünya Müziklerinden Örnekler, Hint Müziğine Giriş, Geleneksel Hint Müziği, Latin Amerika Müzikleri, Osmanlıca Metin Analizi ve Çevirisi.

İdari Görevler:

Müzikoloji Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı Bölüm Başkan Yardımcılığı görevi (2001-2010).

Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı Başkanlığı (2018-2019)

Flarmoni Dergisi Yazım Kurulu Üyeliği.

T.C. Adalet Bakanlığı’nda Bilir Kişilik görevi.

Diğer Görevler:

Türk Halk Müziği Mahalli Sanatçıları Değerlendirme Kurulu üyeliği görevi.

Jüri Üyeliği:

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Ortaokulu “Sanatın Dilleri” projesinde jüri üyeliği (Mayıs 2016)

Tezler:

“Mudurnu İlçesi Düğün Gelenekleri, Kına Adeti ve Kına Türküleri” (Lisans Tezi) (1992)

“Şiirde Çeşitler ve Türler” Ahmet Talat Onay (Lisans Tezine Ek- Osmanlıca’dan Çeviri) (1992)

“Ayaş İlçesi Oltan Köyü Düğün Gelenekleri, Kına Adetleri ve Kına Türküleri” (Yüksek Lisans Tezi) (1996)

Yayın:

Broşür Kitapçık: Şensoy, Burcu-Günay Günaydın (1993) “Türkiye’de Müzik”, Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü Yayını.

Bilimsel Faaliyetler:

1. Ulusal Hakemli Dergide Makale:

• TUNAKAN, Burcu. (2000) “Hint Çalgıları”, VeMüzik Araştırma ve Yorum Dergisi, Ankara, S.5, s. 75-88.
  • TUNAKAN, Burcu. (2001) “Dede Korkut’ta Müziğin Yeri”, Folklor/Edebiyat Üç Aylık Kültür Dergisi, Ankara, C. 7, S. 28, s. 93-98.
  • TUNAKAN, Burcu. (2002) “Tuva Türkleri’nde Anlatım Geleneği, Temsilciler, Türler ve Özellikleri, Kullanılan Ezgilerin Yapıları”, Folklor/Edebiyat Üç Aylık Kültür Dergisi, Ankara, C. 8, S. 32, s. 57-68.
  • TUNAKAN, Burcu. (2003) “Kazak-Kırgız Müzik Kültüründe Kopuz ve İşlevleri” Folklor/Edebiyat Üç Aylık Kültür Dergisi, Ankara, C. 11, S. 42, s. 223-240.
  • Serkan Özçifci, Burcu Tunakan, “Śrutileri Anlamak”, Sahne ve Müzik Eğitim Araştırma e-Dergisi 2019 Temmuz-Sayı-9

1. Ulusal Kongre/Konferans/Sempozyumda Bildiri:

• TUNAKAN, B. (2016). Tuva Müzik Kültürü. Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı’nda Konferans, Kocaeli.
  • TUNAKAN, B. (2016). Tarihsel Süreçte Çalgı Sınıflandırması ve C. Sachs-E. Hornbostel Sistematiği. I. Erzurum Ulusal Müzik Bilimleri Sempozyumu, Erzurum.
  • TUNAKAN, B. (2016). Dünyanın Yankısı: Çene Arpı. I. Ulusal Müzik ve Sahne Sanatları Sempozyumu. Ankara.
  • 09 Nisan 2018 tarihinde, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde “Hint Müziği” başlıklı sunum.
  • 03 Aralık 2018 tarihinde, 23. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali “GÖÇ OLGUSU ve SANAT” Konferansı’nda “Anadolu’dan Yunanistan’a Göç Müziği: Rembetiko” başlıklı sunum. (Konferans programına //www.ankaratiyatrofestivali.org/haber/23-uluslararasi-ankara-tiyatro-festivali-programi-15 linkinden ulaşılabilmektedir.)
  • 20 Mayıs 2019 tarihinde, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı’nda “Müziğin ve Dansın Cenneti: Bollywood” başlıklı sunum.
  • Cinali Çevrimiçi Seminerler Dizisi, Konu: “Unutulmuş Dünyaların Sesleri”, Başlangıç Tarihi: 12.09.2020 Bitiş Tarihi: 03.10.2020 (4 Oturum)

1. Yayın Hakemliği:

• Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Sahne ve Müzik Eğitim Araştırma e-Dergisi, 2016-Ocak, Sayı 2.
  • Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Sahne ve Müzik Eğitim Araştırma Dergisi / 2020 Temmuz / Sayı: 11

SEMPOZYUM DÜZENLEME VE BİLİM KURULU ÜYELİĞİ

• Ulusal Müzik ve Sahne Sanatları II. Sempozyumu Düzenleme Kurulu Üyeliği 21-22     Aralık 2017.
  • Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Geleneksel Türk Müzikleri Anabilim Dalı tarafından 28-29 Mayıs 2021 tarihlerinde düzenlenen ‘’Çevrimiçi Müzikte Değişim Sempozyumu” Bilim Kurulu Üyeliği.

Tercümeler:

• TUNAKAN, Burcu. (1997) “Arap Sanat ve Halk Müziği Kahire Kongresi 1932-I”, VeMüzik Araştırma ve Yorum Dergisi, Doruk Yayınevi, Ankara, S. 2, s. 87-108.
  • TUNAKAN, Burcu. (1998) “Arap Sanat ve Halk Müziği Kahire Kongresi 1932-II”, VeMüzik Araştırma ve Yorum Dergisi, Ankara, S. 3, s. 76-86.
  • TUNAKAN, Burcu. (2000) “Halk Müziği ve İlkel Müzikte Birleştirici Etkenler”, VeMÜZİK Araştırma ve Yorum Dergisi, Ankara, S. 6, s. 37-42.

E-posta: meryemburcu.tunakan@hacettepe.edu.tr