Arş. Gör. Pelin SARIKAYA

Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 2015 yılında ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünden mezun oldu. ODTÜ’de okuduğu yıllarda seçmeli tiyatro dersi aldı ve Güngör Dilmen’in Ben Anadolu adlı oyununda oynadı. 2016 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Anasanat Dalı’nda ikinci lisans eğitimine başladı. Buradaki öğrenciliği boyunca okul bünyesinde Bertolt Brecht’in Cesaret Ana ve Çocukları ve William Shakespeare’in Bahar Noktası adlı oyunlarında oyuncu olarak yer aldı. Gaye Boralıoğlu’nun Mübarek Kadınlar adlı öykü kitabından uyarlanan Pilavcı Karısı adlı kısa oyunu çeşitli sahnelerde oynadı. 2019 yılında Assitej Türkiye tarafından düzenlenen “Reconnection: Physical Theatre Tools” adlı Erasmus+ projesinde asistanlık yaptı. Aynı yıl Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen “Make Your Move” adlı Erasmus+ projesinde katılımcı olarak yer aldı. 2020 yılında AÜ DTCF Tiyatro Bölümü’nden bölüm birincisi olarak mezun olduktan sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda açılan yetenek sınavında başarılı bulunarak oyuncu olarak çalışmaya başladı. Burada çalıştığı yıllar boyunca Haluk Işık’ın Aslolan Hayattır, Yasmina Reza’nın Vahşet Tanrısı ve Haldun Taner’in Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunlarında oynadı. Çeşitli yapımlarda reji asistanı olarak çalıştı. Kırmızı Başlıklı Kız adlı çocuk oyununu yönetti ve oyunda oyuncu olarak yer aldı. Bu oyunla Yeni Tiyatro Dergisi tarafından teşvik ödülüne layık görüldü. 2023 yılında MBBŞT sanat yönetmeni yardımcılığı görevini yürüttü. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları öncülüğünde yapılan 21-23 Haziran 2023 tarihli “Yerel Yönetim Tiyatrolarının Yasal Dayanak Arayışı” başlıklı 1. Büyükşehir Belediyeleri Şehir Tiyatroları Çalıştayına Mersin Şehir Tiyatrosu’nu temsilen sanatçı temsilcisi olarak katıldı. Çalıştay bildirisi hazırlanması çalışmalarında yer aldı. 2021 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün açtığı sınavda başarılı bulunarak tiyatro tezli yüksek lisans eğitimine başlayan Sarıkaya, 2024 yılından beri Ankara Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalında araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır.

E-mail: pelinsarikaya@hacettepe.edu.tr