Prof. Dr. Ayten KAPLAN

Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Felsefe bölümünde tamamlamış, Yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Halkbilimi Anabilim Dalında “TRT Halk Müziği Yayınlarında Ozan ve Ozanlama Sorunu” adlı tezle, Doktorasını “Balıkesir Tahtacı köyleri Kongurca ve Türkali’de Halkbilimsel Açıdan Müzik Yapısının Araştırılması” adlı tezle tamamlamıştır.

1995 ve 1996 yıllarında Almanya Berlin “Schöneberg Music” Okulunda Türk ve Batı Müziği sentezi hakkında yapılan çalışmaları denetlemek için davet edilmiş, öğretim görevlisi ve şef olarak çalışmalar yapmış, yetiştirdiği toplulukla Konser gerçekleştirmiştir.

Yurtiçi ve yurtdışında yayınlanan inceleme ve makaleleri olan Ayten Kaplan birçok ulusal ve uluslararası toplantıya bildiri ile katılmıştır. İlk baskısı 2005 yılında yapılan “Kültürel Müzikoloji” kitabının yazarıdır. “Karacaoğlan Eserlerinde Söz ve Müzik Uyumu” isimli bir kitabı daha bulunmaktadır.

Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik Bilimleri Bölümü Müzikoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Hacettepe Üniversitesi Geleneksel Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucu üyesidir. 2000-2018 yılları arasında şefliğini ve akademik danışmanlığını yaptığı Hacettepe Üniversitesi Müzik ve Oyun Deneme Topluluğunun halen akademik danışmanlığını yürütmektedir.

Müzik Terapi Derneği kurucu üyesidir. Anadolu Müzik Kültürleri Derneği kurucu ve yönetim kurulu üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

E-posta: aykap@hacettepe.edu.tr