Cahit Külebi
1964 ADK Müdürü
Şair ve Eğitimci
Cahit Külebi ya da asıl adıyla Mahmut Cahit, şiir, anı ve çeviri türünde eserleri bulunan, Cumhuriyet Dönemi'nde özgün üslubuyla yazdığı şiirleriyle tanınan, eserleri İngilizce ve Fransızca dahil olmak üzere 20'den fazla dile tercüme edilmiş Türk şair ve eğitimcidir. Şiirlerinde Mahmut Cahit, Nazmi Cahit, Cahit Erencan, M. Cahit imzalarını da kullanmıştır.
Cahit Külebi, Erzurum'dan Tokat'a göçmüş bir ailede dünyaya gelmiştir. Erken yaşta okula başlamıştır. İlkokulu Zile, Artova ve Niksar'da okumuştur. Ortaokul ve liseyi Sivas Erkek Lisesi’nde yatılı tamamlamıştır. Külebi'nin biyografisi incelendiğinde küçük yaştan itibaren edebiyata ilgi duyduğu görülmektedir. Öğrenci olduğu dönemde iyi eğitim almış, alanında uzman kişilerden ders alma fırsatı bulmuştur. Yayımlanan ilk şiirlerini lise yıllarında yazmıştır. Şair, üniversite eğitimini İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamlamıştır.
Cahit Külebi, üniversiteden mezun olduktan sonra Antalya Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği, Ankara Devlet Konservatuvarı ve Gazi Lisesi’nde öğretmenlik ve idarecilik yapmıştır. 1956 yılında müfettişliğe geçen Külebi, bir süre Millî Eğitim Bakanlığı kültür müsteşar yardımcılığı da yapmıştır. Emekli olduktan sonra da çalışmış, Türk Dil Kurumu yayım kolu başkanlığı ve Türk Dil Kurumu genel sekreterliği görevlerini yürütmüştür.
Cahit Külebi'nin yaşam özeti başarılarla doludur. Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü gibi ödüller almıştır. Şiirleri yurt dışında da çok beğenilmiş ve İtalya'da düzenlenen geniş kapsamlı bir şiir yarışmasına onur konuğu olarak davet edilmiştir. "Atatürk Kurtuluş Savaşında" isimli şiiri, konservatuvardan öğrencisi Nevit Kodallı tarafından Atatürk Oratoryosu olarak bestelenmiştir.
Cahit Külebi’nin kitapları Varlık Yayınları, Hisar Yayınları, Cem Yayınları, Derinlik Yayınları, Adam Yayınları, Kelebek Yayınları, Başak Yayınları ve Bilgi Yayınevi gibi birçok yayınevi tarafından yayımlanmıştır.
Kaynak: https://www.bkmkitap.com/blog/cahit-kulebi
8 Nisan 2023 tarihinde ziyaret edilmiştir.