Uluslararası Uzm. Iva IONOVA

Iva Ionova Bulgaristan’ın Veliko Tarnovo şehrinde doğmuştur. 1991- 2003 yılları arasında Sofya’da “University of Music” de, Viyana’da “University for Music and Art” da ve Prof. KS Siegfried Jerusalem ile Nürnberg’de “University of Music” de eğitim görmüştür. 2007 yılında İtalya’nın Vignola şehrinde CUBEC “Centro Universale del Belcanto” da iki yıl M. Mirella Freni ile çalışmış ardından Sofya, “National Conservatory” de opera şarkıcılığı ve pedogoji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

İlk performansını, 1995 yılında, W.A. Mozart’ın “Bastien und Bastienne” operasından Bastienne rolünü “Münchner Philharmoniker” ile Münih’te yapmıştır.
Birçok yarışmaya katılmış; Viyana, Sofya, Slovenya ve Almanya’da sayısız ödül almıştır.

Fransa, Finlandiya, Italya, Belçika, İsveç, Kanada, Japonya ve Çin’de düzenlenen uluslararası festivallerde performans göstermiştir. “Münchner Symphoniker”, “Rheinland- Pfalz-Philharmonie” ve “Niederösterreichische Tonkünstler” gibi önemli orkestralarda,Zubin Metha, Alexander Briger, Rinaldo Alessandrini, Peter Falk, Fabrizio Ventura, Michele Brescia gibi ünlü şeflerle ve Christine Mielitz, Philiph Stölzl, Sebastian Baumgarten, Andrea Moses gibi rejisörler ile çalışmıştır.

Repertuarında; “Saraydan Kız Kaçırma”, “Sihirli Flüt “, “Cosi fan tutte”, “Don Giovanni”, “La Bohème” , “Albert Herring” , “The Telephone”, “The cunning little vixen”, “La Calisto”, “Il Trovatore“, “Der Freischutz”, “The Fairy Queen”, “La Bohème”, “Arminio” , “Madama Butterfly”, “Tosca”, “La Traviata”, “Graf Ory”, “Falstaff”, “Hoffmanns Erzählungen”, “Idomeneo”, “Der Graf von Luxemburg”, “Die lustige Witwe Wiener Blut” operaları ve operetleri bulunmaktadır.

Çin, Avusturya ve Bulgaristan’da çeşitli üniversitelerde şan hocalığı yapmıştır. Halen Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı’nda şan hocalığı yapmakta olup, aynı zamanda Bulgaristan’da “Veliko Tarnovo” Universitesinde doktorasına devam etmektedir.

E-posta: ionovai@yahoo.com